Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Fermentovaná limonáda: Letní domácí probiotikum, které si zvládneš připravit doma

Léto je ideální čas začít s fermentací! Díky teplu v kuchyni se všechno děje rychleji a i když to možná zní složitě, domácí fermentovanou citronádu zvládne úplně každý. Stačí trochu trpělivosti, základní ingredience a chuť zkusit něco nového.

Hned na začátek řeknu, že domácí fermentace je extrémně hot. Protože what do you mean, že jsi tuhle výbornou, perlivou a zdravou limonádu připravil*a sám*a? Takže jestli chceš udělat něco dobrýho pro svoje trávení i psychiku (protože u manuální činnosti nejlíp vypneš), čti a piš si poznámky.

Ginger Bug je základ

Aby se limonáda mohla fermentovat, potřebuje tzv. starter kulturu. V tomhle případě se používá Ginger Bug, tedy zázvorový základ, který si můžeš snadno vyrobit doma. Funguje podobně jako kvásek na chleba, jen místo mouky používáš zázvor a cukr.

Mikroorganismy, které přirozeně žijí na povrchu zázvoru (a všude kolem nás), se při správné péči postarají o to, aby tvoje limonáda začala jemně kvasit a vytvářela bublinky. Stejně jako u kvásku je stačí pravidelně „krmit“ cukrem a zázvorem.

Budeš potřebovat:

  • 1 lžíce nadrobno nakrájeného (neloupaného!) zázvoru
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml vlažné vody (Převařené nebo filtrované: voda z kohoutku často obsahuje chlor, který může zabít mikroorganismy potřebné pro fermentaci. Pokud nemáš filtr, stačí vodu převařit a nechat vychladnout na cca 30 °C.)

Postup:

  1. Všechno smíchej v zavařovačce nebo sklenici, přikryj prodyšnou látkou a zagumičkuj.
  2. Umísti sklenici na teplé a tmavé místo, ideálně mimo přímé slunce.
  3. Každý den přidej 1 lžíci zázvoru a 1 lžíci cukru. Dobře promíchej, nejlépe dřevěnou lžící nebo špachtlí.
  4. Po 4 až 6 dnech by měl tvůj ginger bug začít jemně bublat: to je znamení, že se ti to povedlo a můžeš se vrhnout na přípravu limonády. 💛

Fermentovaná citronáda

Jaké ovoce použiješ je úplně na tobě, já jsem si na trzích v Athénách koupila hromadu citronů, tak si uděláme citronádu.

Ingredience:

  • cca 70 ml čerstvé citronové šťávy (z 1 až 2 citronů)
  • 40 g nebo 2 vrchovaté polévkové lžíce cukru (mikroorganismy z ginger bugu ho potřebují, aby mohly vytvářet bublinky a probiotika)
  • 30 ml ginger bugu (jen tekutina, bez kousků zázvoru)
  • cca 650 ml vlažné vody (převařené a vychladlé nebo filtrované)

Postup:

  1. Do prázdné a čisté swing-top lahve nasyp přes trychtýř cukr.
  2. Přilij scezený ginger bug.
  3. Přidej citronovou šťávu.
  4. Dolij vlažnou vodou tak, aby zůstalo cca 2 cm volného místa pod hrdlem lahve.
  5. Lahev pevně uzavři a několikrát jemně převrať nebo protřepej, aby se cukr rozpustil a všechno se promíchalo.
  6. Nech stát při pokojové teplotě 8 až 24 hodin, dokud nebude limonáda jemně perlivá. Můžeš zlehka pootevřít víčko a zkontrolovat, jestli syčí.
  7. Jakmile je hotovo, přesuň lahev do lednice. Tam ji skladuj a spotřebuj ideálně do týdne.
  8. Podávej s ledem a enjoy. 🍋

Pozvi mě na kafe☕️✨

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.