Léto je ideální čas začít s fermentací! Díky teplu v kuchyni se všechno děje rychleji a i když to možná zní složitě, domácí fermentovanou citronádu zvládne úplně každý. Stačí trochu trpělivosti, základní ingredience a chuť zkusit něco nového.
Hned na začátek řeknu, že domácí fermentace je extrémně hot. Protože what do you mean, že jsi tuhle výbornou, perlivou a zdravou limonádu připravil*a sám*a? Takže jestli chceš udělat něco dobrýho pro svoje trávení i psychiku (protože u manuální činnosti nejlíp vypneš), čti a piš si poznámky.
Aby se limonáda mohla fermentovat, potřebuje tzv. starter kulturu. V tomhle případě se používá Ginger Bug, tedy zázvorový základ, který si můžeš snadno vyrobit doma. Funguje podobně jako kvásek na chleba, jen místo mouky používáš zázvor a cukr.
Mikroorganismy, které přirozeně žijí na povrchu zázvoru (a všude kolem nás), se při správné péči postarají o to, aby tvoje limonáda začala jemně kvasit a vytvářela bublinky. Stejně jako u kvásku je stačí pravidelně „krmit“ cukrem a zázvorem.
Budeš potřebovat:
Postup:
Jaké ovoce použiješ je úplně na tobě, já jsem si na trzích v Athénách koupila hromadu citronů, tak si uděláme citronádu.
Ingredience:
Postup: