Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Easy recept na banana bread

Podzimní počasí (a tvoje hnědnoucí banány) si o tenhle recept přímo říkají. Jak na banana bread jako z tvé oblíbené kavárny, se dozvíš v článku!

Jo, v první vlně covidu a lockdownu se banánový chlebík naučil péct snad každý! Já jsem si tenhle recept opsala v létě 2020 odsud.

Co budeš potřebovat?

  • 4 přezrálé, nahnědlé banány (jsou měkčí a sladší, k pečení ideální)
  • 285 g hladké mouky (aby byl chlebík jemný a vláčný)
  • 2 vejce
  • 110 g rozpuštěného nebo alespoň změklého másla
  • 225 g třtinového (nebo jiného) cukru, ale chlebík snese i míň
  • 1 lžíce jedlé sody (nebo kypřicího prášku)
  • 1/2 lžíce soli
  • 85 ml podmáslí (vytvoříš spojením trochy mléka a 1 lžíce citronu)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (který nikdy nemám, takže část cukru nahrazuji tím vanilkovým)

Podle chuti přidej skořici, kakao, ořechy nebo třeba chocolate chips! Kreativitě se meze nekladou (ale já jsem basic a nejvíc ocením tu úplně obyč verzi). Třeba taková Sofi z Masterchefa do vybombeného těsta přidává ještě jogurt a dělá ho jen ze 2 banánů:

Jak na to?

Banány si rozmačkej vidličkou (pokud nemáš robota) a smíchej se zbytkem ingrediencí – tak to dělám já, je to nejrychlejší. Těsto nalij do vymazané formy (nejlepší je ta dlouhá) a dej péct na 180°C na 45-60 minut. Pokud si nejsi jistý/á, jestli je chlebík hotový, zkontroluješ to tak, že doprostřed zapíchneš špejli, po vytažení by na konci nemělo být nalepené syrové těsto.

TIP: Jeden podélně rozpůlený banán můžeš dát před pečením ještě nahoru, aby chlebík vypadal co nejlépe. A pokud si chceš vážně dopřát, hotový chlebík nakrájej a plátky si namaž nutellou nebo burákovým máslem. Navrch přidej ještě čerstvé jahody, borůvky nebo maliny.

🍌🍌🍌Dobrou chuť!🍌🍌🍌