Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Zdroj: FOMO

Lisabon guide

Plánuješ o prázdninách navštívit Portugalsko? Určitě nevynechej Lisabon! Mám pro tebe několik tipů, jak si ho užít nejen jako turista!

Na konci srpna minulého roku jsem navštívila hlavní město Portugalska – Lisabon. Strávili jsme v něm necelé tři dny a stihli jsme toho opravdu hodně, tak jsem se rozhodla, že ti sepíšu pár tipů, jak si Lisabon užít naplno a jak si prodloužený víkend naplánovat.

Ubytování:

S ubytováním to není těžký, na Airbnb nebo Booking je opravdu spousta možností. My jsme chtěli levnější variantu, našli jsme si apartmán, který měl vlastní koupelnu, ale společnou kuchyň s ostatními hosty.

Doprava: 

Všude se dá chodit pěšky, ale pokud potřebuješ jet někam dál, jezdí se tramvajemi, metrem, a dokonce i vlakem. Před vstupem do metra nebo vlaku si můžeš koupit kartičku Viva Viagem, která se dá pořád dokola nabíjet. Ale pozor, budeš potřebovat kartičky dvě – jednu na metro, jednu na vlak. Další možnost, jak se pohybovat po městě, jsou elektrické koloběžky. Zároveň je to za mě i ta nejzábavnější varianta. Hlavně v noci po pár drincích, ale to nedělej!😂

Jídlo:

Stravování je tu dražší než u nás. Jídlo v levnější restauraci vyjde minimálně na 10 € a kafe se pohybuje okolo 3 €.

Typickou snídaní Portugalců jsou různé druhy croissantů a toastů. Skvěle a levně se nasnídáš v obyčejných malých kavárnách. Sice nejsou moc insta friendly (plastový židle a slunečníky s logem jsou jejich go to), ale byli jsme vždycky spokojení.

Na obědy a večeře doporučuju Time Out Market. Je to tržnice přímo v centru a najdeš tam snad všechno jídlo, na které si vzpomeneš. Pokud chceš něco speciálně portugalského – dej si francesinhu, to je speciální sandwich s pořádnou dávkou sýra, salámu a vajíčka zalitý omáčkou. Podává se ještě s hranolkama!🤰

Kaváren tam bylo tolik, že jsem nevěděla, do které dřív. Nejvíc se mi líbily tyto:

  • COMOBA
  • Palma Cantina
  • Neighbourhood Café

A samozřejmě musíš ochutnat pastel de nata. Jedná se o typický portugalský koláček z listového těsta a žloutkového krému. Nejlepší mají v kavárnách Pastéis de Belém a Mantegaria.

Nákupy: 

  • Retro city – Moc doporučuju projít si sekáče a tenhle byl za mě top! Prodávali spoustu levisek, kožených bund a sak. 
  • Pop closet – Taky sekáč, ale s luxusními značkami. Já bohužel měla smůlu a nic jsem nenašla, ale mají tam značky jako Burberry, Givenchy apod.
  • +351 – Značka, která pochází přímo z Lisabonu. Zajímá se o udržitelnost.

Co vidět:

  • Čtvrť AlfamaNejstarší čtvrť v Lisabonu a ideální místo na procházky.
  • Čtvrť Belém – Najdeš v ní památky, jako jsou Belémská věž, Klášter jeronymitů nebo památník objevitelů. A jestli máš rád/a umění, doporučuju jít se podívat do kulturního centra. Dostaneš se tam právě vlakem.
  • Miradouro da Senhora do Monte – Tohle místo se mi líbilo snad nejvíc. Je to vyhlídka, ze které je vidět celý Lisabon. Večer se tam scházejí studenti, dělají si pikniky a tak. Má to trochu podobný vibe jako Stalin v Praze.
  • The Pink Street – Růžová ulice posetá bary a restauracemi. Perfektní místo na drink, navíc večer v každém z barů nabízí happy hour!😂

Jak si naplánovat prodloužený víkend v Lisabonu?

Den 1.

Belém a okolí – památky, galerie, procházka, ochutnání pastel de nata (přímo v Belému tento koláček vymysleli!).

Den 2.

Centrum Lisabonu – procházka a památky ve čtvrti Alfama, opalování se u moře, vyhlídka se západem slunce.

Den 3.

Chill a nasávání atmosféry – nákupy, kafíčka, Time Out Market, drink na The Pink Street. 🍸