Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Myšlenky Honzy Houšky: Žeru maso je bizarní kampaň, která je úplně mimo

Ministerstvo zemědělství finančně podpořilo kampaň Agrární komory ČR, která má za úkol vyvracet mýty o mase. Nejenomže je manipulativní, navíc je i trochu bizarní.

„Jsem masožravec a nestydím se za to,“ tak zní hlavní claim, který můžeme nalézt na stránkách kampaně Agrární komory ČR s názvem Žeru Maso. Jak informuje sama komora, cílem kampaně „je vyvracet mýty o mase a dávat do souvislostí trendy, které jsou prosazovány v současné výživě.“

Já sám jím maso, nestydím se za to, ale úplně si nejsem jistý, že by v dnešní době mělo ministerstvo zemědělství podporovat penězi daňových poplatníků kampaně, které jsou naprosto zavádějící.

Zdroj: zerumaso.cz
Zdroj: zerumaso.cz

Součástí kampaně je i infografika, která má popisovat rozdíly mezi výrobou hamburgeru z běžného masa a veggie varianty. Problémem ale je, že celá infografika je velmi zavádějící a na alternativní náhrady masa hází účelově stín.

Myšlenky Honzy Houšky: Přestaňme romantizovat sériové vrahy

@yanhoechka

Grafika se nám snaží říct, že máme kravičku, ta jde na jatka a pak z ní vyleze burger, kdežto za výrobou sójové náhražky je dlouhý proces. Jenže kravička rozhodně nepřijde na jatka a pak z ní je burger. Mnohdy se stává, že zvíře se někde narodí, jinde porazí a jinde se jeho maso zabalí.

Celá kampaň se naprosto vyhýbá tématům, kterým by se sama měla věnovat, jako například vlivu hospodářských zvířat na emise skleníkových plynů, welfare zvířat, spotřebě vody (k výrobě kilogramu hovězího masa je potřeba 15 000 litrů vody) a tak dále.

Ano, zpracování sóji je složitý proces, důležité je ale upozornit, že sója je zároveň nenahraditelným zdrojem bílkovin v krmných směsích, navíc se jí k nám ročně za účelem hospodářství dovezou stovky tun, a to nejlépe z druhého konce světa. K vypěstování sóji, kterou české velkochovy dovážejí k vykrmování zvířat, je potřeba 190 000 hektarů půdy. Například v Brazílii tak kvůli tomu ustupují důležité savany.

Je potřeba si navíc uvědomit, že produkce masa představuje značnou ekologickou a ekonomickou zátěž. Na jedení masa rozhodně nic špatného není, pokud je to v určitých mezích. Co už ale je špatné, je tvoření těchto zavádějících kampaní a prohlubování kulturní války ve společnosti, navíc s cílem banalizovat maso a démonizovat alternativní výrobky...

Pozvi mě na pivo🍻

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.