Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Zdroj:norwaybeachhandballwomen

Konec sexismu v házené? Federace změnila pravidla pro oblékání sportovkyň

Světová házenkářská federace (IHF) změnila po hlasité kritice pravidla pro oblékání sportovkyň. Vlna nevole se dostavila během mistrovství Evropy, kdy tým hráček z Norska dostal pokutu za to, že odmítl nastoupit v bikinách. Nová pravidla už tuhle podmínku ovšem neobsahují.

Vypadá to, že sexismu v profesionální házené konečně odzvonilo. Vše odstartovalo v červenci, kdy reprezentantky norského týmu na mistrovství Evropy nastoupily do zápasu proti Španělsku v elastických šortkách, a to právě na protest proti regulaci Mezinárodní házenkářské federace, která hráčkám nařizuje nosit krátká tílka odhalující břicho a spodní část bikin. Ty navíc musely mít přesně definovaný střih.

Tým následně dostal od federace pokutu 1 500 euro za porušení pravidel. Tato událost vyvolala obrovskou debatu o sexismu ve sportu po celém světě. Mužské týmy totiž takové oblečení nosit nemusí, stačí jim dlouhá tílka a kraťasy, které končí 10 centimetrů nad koleny. K celému problému se vyjádřila dokonce i zpěvačka Pink, která prohlásila, že za házenkářky pokutu zaplatí.

Norská házenkářská federace nakonec pokutu zaplatila s tím, že bude pokračovat v boji za změnu pravidel pro oblečení tak, aby hráčky mohly hrát v tom, co jim vyhovuje.

V září pak požádali zástupci Dánska, Finska, Islandu, Norska a Švédska IHF, aby přezkoumala svá jednotná pravidla, a to v souladu s genderovou rovností. Norsko-australská aktivistka Talitha Stone mezitím sesbírala 61 tisíc podpisů pod petici, která požadovala zrušení těchto jednotných pravidel.

Snaha se vyplatila. V nejnovější sbírce pravidel od IHF z 3. září totiž chybí zmínka o bikinách. Aktualizovaná pravidla říkají, že hráčky plážové házené nyní mohou nosit tílka a krátké kraťasy. Jedná se o začátek konce sexismu v celém sportovním odvětví? Kdo ví. My bychom si to ale rozhodně přáli.